Veelgestelde vragen

Willen jullie meer te weten komen over mijn aanpak? Hier onder vinden jullie antwoorden op veelgestelde vragen! Voor meer vragen verwijs ik jullie graag door naar mijn contactpagina!
 

Wat is je stijl fotografie?
Ik zou mijn stijl op de eerste plaats willen omschrijven als journalistiek. Ik documenteer namelijk wat er op de dag gebeurt. Maar wel op creatieve wijze, met veel contrast en scherm-vullende, impactvolle beelden. Nét een beetje mooier dan in het echt, maar nog altijd natuurgetrouw. Tijdloos is ook een belangrijk woord voor mij. Het is de bedoeling dat jullie foto’s over 10, 20 en 50 jaar nog steeds met hun tijd meekunnen. Daarom gebruik ik ook geen Instagram-achtige filters en/of de zogeheten “faded look” welke tegenwoordig helemaal in is (en daarom ook ietwat cliché). Uiteindelijk is mijn stijl wat jullie er van willen maken of zien: dus oordeel zelf!
Kunnen wij je eerst ontmoeten?
Uiteraard! Het is gebruikelijk om 6-12 maanden van tevoren kennis te maken in mijn professionele studio (150m²), gelegen in Eindhoven. We kunnen hier rustig kennismaken onder het genot van een drankje. Ook kunnen we hier jullie wensen bespreken en kan ik al jullie vragen beantwoorden en eventuele twijfels wegnemen!
Wat zijn de stappen na de ontmoeting?
Doorgaans hebben vooral jullie dan nog veel te doen! Uiteraard blijf ik bereikbaar en kan ik eventuele vragen beantwoorden. Elkaar net voor de bruiloft ontmoeten kan, maar is zeker niet nodig. Wat wel echt nodig is: een paar dagen van tevoren even bellen om de planning samen nog eens goed door te nemen.
Hoeveel foto's krijgen wij?
Jullie krijgen zo veel mogelijk foto’s – zal echt geen goede beelden achter houden! Dit wil zeggen dat je minimaal 300 nabewerkte beelden krijgt in hoge resolutie. Je kunt hier mee doen wat je wilt. Vaak kom ik echter uit op 450+ beelden bij de definitieve oplevering.
Hoe snel krijgen wij onze foto's?
Héél erg snel. Tot nu toe is het mij altijd gelukt om binnen 24 uur een selectie van de beste foto’s te maken (20-50 stuks). Volledig nabewerkt uiteraard. Binnen een week krijgen jullie alle foto’s toegestuurd (sterker nog: meestal nog in hetzelfde weekend). Mijn geheim? Harder én slimmer werken dan de rest.
Hoe worden onze foto's opgeleverd?
Dat doe ik heel modern via een WeTransfer link. Dit gaat veruit het snelst en meest gemakkelijk voor beiden partijen. Zodoende kan ik mij focussen op wat er echt toe doet: goede fotografie. Daarbij krijgen alle klanten die dat willen gratis een online “slideshow/album” (Pixieset) van de top-100/150 foto’s. Voor deze premium dienst betaal ik, maar jullie mogen hier gratis gebruik van maken. Hoe leuk is het om vrienden en familie deze link te delen die makkelijk en snel te openen is op de computer of via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets? Via de mail kun je in ieder geval nooit zo veel foto’s sturen! Zie deze link voor voorbeelden hiervan.
Maak je ook trouwalbums?
Uiteraard. De trend is wel steeds vaker dat de bruid en bruidegom dit zelf willen doen. Geen enkel probleem voor mij: bespaart mij tijd en jullie dus ook kosten. Uiteraard heb ik ook tips over welke software en leverancier ik zou aanraden.
Wat zijn de kosten/wat is je prijs?
Dat ligt er aan hoe lang jullie mij willen boeken. Het is vanaf 6 uur al mogelijk om mij in te huren en mijn uurtarief bedraagt € 160 per uur (incl. BTW). Een trouwalbum is altijd optioneel en uiteraard niet in mijn uurtarief inbegrepen.
Hanteer jij annuleringsvoorwaarden?
Nee. Ik werk op basis van goed vertrouwen. Mocht er van jullie kant uit iets mis gaan zal ik hier – zelfs een dag van tevoren – geen kosten voor in rekening brengen. Ik geloof dat mócht het ooit zo ver komen, jullie wel andere dingen aan jullie hoofd hebben dan de fotograaf betalen voor werk dat uiteindelijk ook niet geleverd zou worden.
Vraag jij een aanbetaling?
Nee. Wederom: ik werk op basis van goed vertrouwen. Ik vind het daarom ook niet erg als jullie pas na jullie bruiloft betalen.
Werk je alleen of met een assistent?
Ik werk graag zelfstandig – soms met een assistent. Dit ligt aan jullie type bruiloft en budget. Probeer zo veel als mogelijk op het achtergrond te blijven. Professionaliteit speelt hierbij een grote rol. Ik maak gebruik van high-end camera apparatuur die er voor zorgt dat ik zo discreet mogelijk te werk kan gaan.
Doe je ook aan video registratie van bruiloften?
Uiteraard – maar dat laat ik wel door een vaste collega/assistent doen. Neem contact op voor meer informatie! De kosten hiervan zijn ongeveer gelijk met die van de fotograaf: jullie bruiloft wordt wat dat betreft al snel 2 keer zo duur. Daarom doe ik steeds vaker enkel de ceremonie opnemen vanuit verschillende hoeken. De kosten hiervan zijn € 495: een mooie middenweg.
Werk jij met natuurlijk licht of flits?
Ik gebruik het beiden, zoals iedere professionele fotograaf zou moeten. Bij voorkeur werk ik uiteraard met natuurlijk licht (omgevingslicht). Echter lukt dit niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan slecht weer of zéér slecht verlichte omgevingen. Een ervaren fotograaf flitst zonder dat je kunt zien dat er flits is gebruikt. Als professioneel fotograaf wil ik altijd in controle zijn van het licht en de algehele situatie. Daarom ga ik nergens heen zonder mijn Profoto flitsapparatuur kit, bestaande uit 4 flitsers die elke situatie aankunnen.

Onderstaande foto’s hebben één ding met elkaar gemeen: ze bevatten allemaal flitslicht! Zou je niet zeggen toch?

Foto genomen op een bewolkte dag in de achtertuin van de bruid en bruidegom.
Foto genomen in een kasteel. Bruid én bruidegom wordt door een flitser belicht.
Foto genomen nabij een strand: een mix van natuurlijk/omgevingslicht versterkt door flitslicht.
Foto genomen tijdens het feest: ik gebruikte hierbij 2 gekleurde lichten om de sfeer van het feest te behouden.
Hoe zorg je er voor dat alles goed verloopt?
Allereerst zorgt mijn uitgebreide ervaring hiervoor. Kennis en ervaring is alles. Daarnaast heb ik top-of-the line apparatuur tot mijn beschikking. Zo gaan er meerdere camera’s mee (2 á 3), tenminste 5 verschillende lenzen en 4 flitsers. Daarbij worden de bestanden weggeschreven op 2 opslagkaarten tegelijk. Mocht één kaart het begeven, dan is er nog altijd een bakcup. Zodra ik terug ben in mijn studio zal ik de bestanden ook weer meteen backupen. Verder beschik ik over een zeer groot netwerk aan collega fotografen, o.a. gespecialiseerd in trouwfotografie. Het is nog nooit voorgevallen, maar ook ik ben maar een mens. Mocht ik bijv. mijn been breken zal ik er alles aan doen om een goede vervanger uit mijn netwerk voor jullie te regelen!
Wat voor apparatuur gebruik je?
Enkel professioneel apparatuur van Canon. Mijn hoofdcamera is een Canon 5D Mark IV en als backup heb ik altijd een Canon 5D Mark III of Canon 7D Mark II bij me. Verder schiet ik met zo’n 15 verschillende professionele lenzen (gaat niet allemaal mee uiteraard, meestal houd ik het bij 4-5 lenzen). Verder flash ik met Profoto apparatuur.
What about foreign/expat weddings?
I do that as well. Quite a lot actually. Please take a look at this page for more information about these types of weddings.
Ben je full-time fotograaf?
Ja, fotografie is mijn full-time baan. Naast trouwfotografie richt ik mij met name op bedrijfsfotografie en geef ik ook veel fotografie cursussen.